lauantai 21. heinäkuuta 2012

Shoppailua ja jäätelöä

Eilen pääsin tutustumaan Padovan keskustaan. Lyhyen kävelymatkan päässä isäntäperheeni asunnosta on raitiovaunupysäkki, josta pääsee keskustaan viidessä minuutissa. Tapasin liettualaisen au pairin Liinan, joka näytti minulle paikkoja. Olen vieläkin ihan pyörällä päästäni, sillä Padovan kadut ovat niin sokkeloisia että en osaisi (ainakaan vielä) liikkua missään ilman karttaa. Kävimme ihanassa kirjakaupassa, joka sijaitsi kauniissa vanhassa rakennuksessa. Tiedän että käyn siellä vielä moneen kertaan, sillä rakastan kirjakauppoja, varsinkin tuollaisia vanhoja. <3 Harmi vaan, että kirjakaupasta ei hirveämmin löytynyt piirustus- ja askartelutarvikkeita, toisin kuin esim. Suomalaisesta kirjakaupasta. Mutta yläkerrassa oli laaja valikoima cd-levyjä, I love. <3 Keskustassa on myös aivan ihana Disney-kauppa, meinasin pomppia riemusta kun näin sen. :D Siellä oli hyllyittäin kaikkea Disney-krääsää ja löysin ihanan Nightmare Before Christmas-mukin. Ostin myös ihanaa italialaista jäätelöä, joka on valehtelematta maailman parasta ( trust me, et ole syönyt oikeaa jäätelöä, jos et ole syönyt italialaista jäätelöä ), harmi vaan kun se pitää syödä todella nopeasti, jäätelö sulaa pikavauhtia 30 asteen lämmössä. :)

Täällä törmään joka päivä minulle uusiin asioihin, jännää miten niin päivänselvänä pitämäni asiat ovat ihan erilaisia Italiassa. Tässä muutamia eroavaisuuksia, joita olen huomannut:

-Pukeutuminen: en tiedä onko tämä yleistä koko Italiassa, mutta ainakin täällä missä asun törmäsin tähän pukeutumistapaan heti ensimmäisenä päivänä, elikkä kotivaatteisiin ja "ulkonaolovaatteisiin". Kun tullaan kotiin, vaihdetaan rennommat kotivaatteet ja kun lähdetään kotoa vaihdetaan ns. ulkovaatteet. Ulkovaatteet ei välttämättä ole sen hienommat kuin kotivaatteet, ainakaan isäntäperheeni jäsenillä. Minulla oli totuttelemista tähän käytäntöön, olen jo monesti ollut menossa "kotivaatteissa" ulos ja isäntäperheeni on kysynyt, että enkö vaihdakaan vaatteita ennen lähtöä. :D Ihmettelin tätä minulle outoa tapaa, ja isäntäperheeni äiti selitti jotain, että ulkona on niin likaista niin ei haluta pitää samoja vaatteita sisällä ja ulkona. Minä en kyllä ole huomannut "likaa" vaatteissani sisälle tullessa, mutta eipä siinä mitään. Maassa maan tavalla vai mitä? :)
 -Tähän edelliseen liittyen toinen juttu mitä kotiin tullessa tehdään on kenkien vaihto eli sisällä kävellään sandaaleissa tai muissa "kevyissä" kengissä. Sanoin, että kävelen mielummin avojaloin, sillä en todellakaan ole tottunut käyttämään kenkiä sisällä (freedom for feet!). Perheen äiti ihmetteli, että eikö jalkojani palella kylmällä kivilattialla..Minusta on ihanaa tuntea lattian viileys hellesäällä.

-Italiassa syödään pääsääntöisesti kolme ateriaa päivässä: aamiainen, lounas ja päivällinen/illallinen. Totta kai aterioiden välissä syödään jotain, jos nälkä yllättää, mutta ainakin minulle nuo kolme ateriaa päivässä ovat riittäneet, vaikka olen tottunut syömään neljä tai viisi ateriaa päivässä. Johtunee varmaan tästä hirveästä helteestä, että ei tee mieli syödä paljoa.. jäätelö on tietenkin ainoa poikkeus, sitä voisin syödä koko ajan. :D

-Italialaiset puhuvat PALJON ja nopeasti. Suomessa ihmiset saattavat joskus ajatella ääneen, mutta täällä tuntuu että sitä tehdään koko ajan. Minun on vielä vaikea ymmärtää italiaa ja joudun aina pyytämään ihmisiä puhumaan hieman hitaammin, on vaikeaa erottaa sanoja toisistaan kun ne tulevat niin hurjalla vauhdilla. :D Italia on todella elävä kieli verrattuna monotoniseen suomeen! Opiskelin ranskaa neljä vuotta, joten se auttaa minua ymmärtämään italiaa paremmin, sillä italia ja ranska muistuttavat toisiaan paljon, niin kieliopillisesti kuin sanastollisestikin. Italia on kuitenkin mielestäni paljon helpompi kieli kuin ranska, sillä sanat äänetään melkeinpä samalla tavalla kuin ne kirjoitetaan (toisin kuin ranskassa...).
Padovan keskustaa, oikealla Palazzo della Ragione

En muista enää tämän aukion nimeä, mutta se muistan, että täällä on aivan ihania jäätelöbaareja ;)

Disney-kaupasta sain ihanan paperipussin, toisella puolella on Mikki ja toisella puolella Minni. :)

Kirjakaupasta löytyi englanninkieliseltä osastolta George R.R.Martinin Tulen ja jään laulu-sarjan toinen osa  A Clash of Kings  (suomeksi Kuninkaiden koitos), Queenin Live at Wembley Stadium-dvd (Freddie <3<3), ekologinen piirustuslehtiö, lyijykynä ja pieni teroitin.

Ihana Nightmare Before Christmas-mukini <3<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti