maanantai 28. lokakuuta 2013

Focaccia & gnocchi

Valmistin viikonloppuna vähän italialaisia ruokia ja ajattelin esitellä niitä täällä. Focaccia on varmaan ihan tunnettu Suomessakin, joten aloitetaan siitä.

Elikkäs focaccia on italialainen vähän pitsaa muistuttava litteä leipä. Ulkonäöllisesti se siis muistuttaa aika paljon pizzaa, mutta täytteitä on paljon vähemmän kuin pitsassa ja taikinakin on pikkuisen erilainen raaka-aineiltaan. Italiassa asuessani ostin usein kaupungilla pyöriessäni ja pienen nälän iskiessä leipomosta palan tuoretta focacciaa, lempparini on kirsikkatomaateilla päällystetty.

Focaccia

Taikina:
-haaleaa vettä
-tuorehiivaa
-oliiviöljyä
-vehnäjauhoja (durum)
-sokeria
(-suolaa)

Päälle:
-esim. punasipulia/oliveja/kirsikkatomaattia/tuoretta tai kuivattua rosmariinia/perunaviipaleita yms.
-oliiviöljyä
-suolaa

En laittanut tähän mitään tarkkoja määriä, koska teen tätä yleensä niin sanotusti mututuntumalta. Googlesta varmasti löytyy tarkkoja ohjeita, tarkemmat määrät on ihan hyvä olla kun tekee ensimmäistä kertaa. Pellilliseen käytän puolipakettia (25g) tuorehiivaa, jonka liuotan haaleaan veteen. Sitten lisään öljyn, suolan, sokerin ja vehnäjauhoja ja vaivaan taikinaa. Taikinan voi jättää kohoamaan peitettynä (esim tunnin ajaksi) sitten taputella jauhoitetuilla käsillä pelille ja antaa kohota siinä puoli tuntia peitettynä. Sitten kohonneen taikinan pintaan painellaan haluamat lisukkeet, voidellaan öljyllä ja ripotellaan päälle hieman suolaa. Lopuksi paistetaan uunissa kunnes leipä saa kauniin vaalen ruskean sävyn. Parhaimmalta leipä maistuu tuoreena ja lämpimänä.

Tässä yksi resepti Pirkan sivuilta.


Tässä tekemässäni versiossa on punasipula ja mustia oliiveja, sipulit olisi kannattanut painella syvemmälle, nyt ne vähän kärähtivät :D



Gnocchi

Gnocchi on eräänlainen perunapallero, joka kai pastaksi luokitellaan. Sain tietää gnoccheista vasta Italiassa asuessani ja rakastuin niihin totaalisesti. Suomeen palattuani yritin löytää näitä herkkuja kaupasta, mutta ainakaan vielä ei ole onnistunut (kyse ei siis ole siitä gnocchi-nimellä kulkevasta pastalajikkeesta, jota löytyy markettien makaroonihyllyistä). Mutta onneksi gnocchit ovat todella simppeleitä tehdä itse, kunhan vaan on kärsivällisyyttä pyöritellä pikku palleroita. :D

Tässä on versio, jota itse käytän:

-perunoita (mieluiten jauhoisia)
-vehnäjauhoja (durum)
-pari kananmunaa
-suolaa

Taas luotetaan mututuntumaan, mutta tarkempia ohjeitakin voi käyttää (suomenkielisiäkin reseptejä löytyy netistä). Ensin keitän perunat, sitten kuorin ja muussaan ne. Sen jälkeen laitan yksi tai kaksi kananmunaa (riippuu kuinka iso satsi on tulossa) ja suolaa. Jauhoja lisään pikku hiljaa sekoitellen, tässä on hyvä käyttää ihan näppi tuntumaa, eli kokeilee jauhojen lisäämisen jälkeen, miltä taikina käsissä tuntuu, onko sitä helppo työstää. Jos taikina on liian tahmeaa, lisätään jauhoja. Kun taikina on sopivaa, aloitetaan gnocchi-palleroiden valmistus. Tämä on samanlaista kuin sämpylöiden tai pullan tekeminen.
  Elikkäs osa taikinasta nostetaan jauhoitetulle työtasolle. Taikinasta tehdään pitkulota, jotka pyöritellään noin 3-4 sentin paksuisiksi (isompiakin voi toki tehdä!) ja leikataan pieniksi paloiksi. Toivottavasti hieno kuvani vähän selkeyttää tätä:


Sitten jokainen pala pyöritellään käsissä pieniksi palleroiksi ja jos kärsivällisyyttä ja aikaa riittää niin pallerot voi vielä litistää muotoonsa haarukan alla. Haarukkaa siis painetaan/ rullataan kevyesti palleron päällä, niin että pallero pyörii alla ja sen pintaan jää haarukan jälki. Tämä vaihe ei ole elintärkeä, mutta se tekee gnoccheista nätin muotoisia ja haarukan jälki takaa sen, että gnoccheihin jää enemmän kastiketta (jos siis haluaa ne syödä kastikkeen kera).


Kun kaikki pallerot on valmiita, on keittämisen aika. Vesi kannattaa laittaa jo kiehumaan pyörittely vaiheessa, sillä jos pallerot jätetään vähänkään liian kauan huoneenlämpöön, ne liimaantuvat kiinni toisiinsa ja sitten saa tehdä pyörittelyvaiheen uudestaan tai syödä yhtä isoa gnocchia. :D Gnocchit laitetaan siis kiehuvaan, suolattuun veteen (jos teet ison satsin kaikkia gnoccheja ei kannata iskeä veteen kerralla, riippuu kattilan koosta), jossa ne lilluvat muutaman minuutin. Kun gnocchit ovat valmiitaa, ne kohoavat veden pintaan, josta ne on näppärä napata reikäkauhalla. 

Gnocchit voidaan syödä esim tomaattikastikkeen ja parmesaanin tai bolognesen kaltaisen kastikkeen kanssa. Italiassa asuinaluellani kastiketta sanottin raguksi, mutta minusta se näytti ihan bolognese-kastikkeelta. :D Minusta gnocchit ovat parhaita kun ne syödään voin ja parmesaaniraasteen kera. Laitan yleensä syvälle ruokalautaselle valmiiksi nokareen voita ja sitten lappaan päälle valmiit gnocchit suoraan kiehuvasta vedestä, sitten päälle reilu annos parmesaaniraastetta, huolellinen sekoitus ja ateria on valmis. Nomnom <3 p="">


Nämä tekemäni pallerot eivät ole ihan sieltä kauneimmasta päästä, mutta hyviä olivat! :D

1 kommentti:

  1. OMG i have hungre hahahahaha lovely <3<3

    check my blog http://sdlapabreak.blogspot.com/

    VastaaPoista